Metro 2033

Metro 2033

By Dmitrij Gluchovskij

 • Release Date : 2012-01-14
 • Genre : Deckare och thrillers
 • FIle Size : 1.40 MB
Score: 4.5
4.5
From 84 Ratings
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Metro 2033 MOSKVA ÅR 2033. Civilisationens nordligaste utpost, en ensam metrostation, attackeras av gåtfulla varelser som uppstått i det sista kriget. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. En sista människospillra har sökt skydd i Moskva-metron, världens största atombombssäkra bunker, där stationerna har omvandlats till små statsstater med egna ideologier och styrelseskick. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna, alltmedan mörkret och fasan härskar i tunnlarna. 

En ung man tvingas ut på en farlig vandring genom den underjordiska labyrinten av tunnlar, schakt och sidospår, där ingen vet vad som väntar bakom nästa kurva. 

METRO 2033 bygger på sovjetiska myter om en hemlig stad under jorden och det faktum att Moskvametron byggdes för att motstå en kärnvapenattack. Boken har gjort succé i hemlandet och är under översättning till ett stort antal språk. Våren 2010 utkommer ett datorspel som bygger på boken.

KRITIKERRÖSTER

»Om jag någon gång reser till Moskva kommer jag att ta med mig Dmitrij Gluchovskijs dystopiska roman Metro 2033 och ägna dagarna åt att åka runt i tunnelbanan och station för station bocka av skådeplatserna i denna ryska bästsäljare. Jag är normalt ganska sval inför framtidsscenarier med sf-inslag, men Gluchovskij bryter ner mitt motstånd mot genren och drar mig med på en svindlande, omtumlande färd genom Moskvas underjordiska tunnelsystem.« Nils Schwarz, Expressen

»Författaren har skapat ett häftigt och originellt fantasirike av Moskvas tunnelbana En suverän debut.« Spiegel

»Årets bok!« Moscow Times

UTDRAG UR BOKEN:

 »Mannen som gick längst bak i ledet kände sig uppenbarligen illa till mods och kastade hela tiden ängsliga blickar över axeln. Varje ensam vandrare i metron var förtrogen med den känslan. Det fanns till och med en särskild beteckning för den: tunnelångest. När man går genom en tunnel, i synnerhet med en dålig lampa, känns det alltid som om faran närmar sig bakifrån. Ibland blir känslan så intensiv att man tycker sig förnimma en tung blick i ryggen, eller inte ens blick... Vem vet vem eller vad som döljer sig i mörkret och hur den eller det uppfattar världen? Till slut blir anspänningen så outhärdlig att man inte står ut längre, man snurrar runt, blixtsnabbt, och viftar med ljusstrålen i det svarta - men ingen där... Tystnad... Tomhet... Allt verkar lugnt. Men medan man tittar bakåt, kisar in i mörkret tills ögonen värker, förtätas känslan på nytt av faran som närmar sig bakom ryggen, och återigen växer behovet av att vända sig om och lysa med lampan i tunneln - är det någon där, har någon smugit sig fram, medan man tittade åt andra hållet...«

Reviews

 • Bra, men för macho

  4
  By Backebo
  En bra bok, med ett bra slut. Gluchovskij lyckas knyta ihop berättelsen på slutet. Han lyckas måla upp en trovärdig dystopisk värld med en huvudkaraktär man bryr sig om. Gluchovskijs bild av människan är komplex och ganska mörk. Men det finns en poäng i att han vill beskriva den sådan. Vad jag inte gillar är att berättelsen är lite väl macho och full med stereotypa könsroller. Den är också lite för lång och övertydlig. Det skulle gå att korta en tredjedel och poängen skulle nå fram ändå. Men överlag en välskriven, och vad jag kan förstå, en bra översatt bok.
 • Speciell

  4
  By Karlsson74
  Intressant läsning och spännande även om storyn är lite väl spretig ibland.
 • Bäst

  5
  By K4duty
  Det blir inte mycket bättre än det här!!
 • Helt okej.

  3
  By Niklas Jakobsson
  Ganska bra men jag hade nog förväntat mig mer. Kommer nog att läsa uppföljaren.
 • Äntligen!

  5
  By Durer
  Den här har jag läst flera gånger. Otroligt bra! Atmosfären liknar ingenting annat jag har läst.

keyboard_arrow_up